Povećanje grudi kao rješenje estetskih i medicinskih problema

Razumljivo je da su, kad je riječ o grudima, ženama glavne brige estetske prirode. Operacija grudi kao takva se i razvila kao odgovor na takve probleme. Činjenica je da današnje društvo ljepšim smatra veće grudi. Velik je broj žena kojima prsa tijekom razvoja ostanu na malim ili srednjim veličinama. To dovodi do smanjenog samopouzdanja i želje za većim, zaobljenijim grudima. Također imamo i žene kod kojih su trudnoća ili starenje doveli do gubitka volumena i obješene kože. To dovodi do povezanog, ali i sasvim zasebnog problema sa samopouzdanjem. Operacija grudi trajno je i jednostavno rješenje svih tih problema. Međutim, povećanje grudi služi i drugim svrhama.

Osim žena koje su nezadovoljne izgledom i veličinom svojih grudi, postoje i žene kojima prsa stvaraju probleme u svakodnevnom životu. Među njima su i one kod kojih postoji velika razlika u veličini lijeve i desne dojke. Ovo na prvi pogled ne zvuči kao ozbiljan problem, pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da kod većine žena dojke nisu iste veličine. Međutim, žene s nadprosječno asimetričnim grudima imaju poteškoća u pronalaženju kako odgovarajućeg grudnjaka, tako i odjeće u kojoj je asimetričnost neprimjetna. S obzirom na to da povećanje grudi ne mora uključivati implantate istih veličina, žene koje imaju ovaj problem mogu ga vrlo lako riješiti operacijom.

Rak dojke ozbiljna je bolest od koje pati velik broj žena i koja često završi mastektomijom. Mastektomija je zahvat uklanjanja grudi u pokušaju spašavanja pacijentičinog života. Nakon takvog zahvata, ženi ostaje vidljiv pokazatelj i podsjetnik na vlastitu bolest. Ovo je također problem koji se može riješiti operacijom grudi. Osim što se ne bi moglo reći da se žena odlučila na povećanje grudi, već na njihovu rekonstrukciju, postupak je u suštini isti. Osim klasičnih silikonskih implantata, za rekonstrukciju se može koristiti i ženino tkivo. Nakon takvog zahvata, većina se pacijentica osjeća znatno bolje.