Nije samo aparat za kavu odgovoran za dobru kavu

Kada pričamo o kavi i njenoj kvaliteti, svi se nekako drže toga da je aparat za kavu jako bitan kakva će nam kava biti. Ali nije sve u tome. Vrlo je bitno i to na koji način svoju kavu držite spremljenu prije same pripreme.

Kao i svaku drugu vrstu hrane ili pića, mljevenu kavu morate držati na hladnom i suhom mjestu. Međutim, pazite da je ne skladištite na previše vlažnom mjestu jer vlaga može uništiti kvalitetu vaših zrna i dati vam šalicu kave bljutavog okusa što ni najbolji aparat za kavu ne može spasiti.

Hermetički zatvoreni spremnici poput staklenki i jednostavnih vrećica za smočnicu idealni su za spremanje zrna kave, pod uvjetom da ih držite na mjestu s dobrom cirkulacijom zraka.

Na tržištu su dostupni mnogi mlinci za kavu, jer su oni uz dobar aparat za kavu najbitniji za dobru šalicu kave. Za većinu ljudi, osobito početnika, možda bi bilo najbolje odabrati solidnu opciju srednjeg ranga, koja će vam dati rezultate izvrsne kvalitete, a da pritom ne izgubite novac.

Nije samo aparat za kavu odgovoran za dobru kavu

Svakako eksperimentirajte s tim koliko fino ili grubo meljete vaša zrna kave za različite metode kuhanja, jer ne radi svaki aparat za kavu na isti princip.

Jedna stvar koje mnogi ljudi nisu svjesni je da krupnoća mljevene kave različito utječe na određeni način kuhanja kave pa se tako razno mljevena kava i određeni aparat za kavu mogu ponašati na sasvim drugačiji način kad se spoje i dati šalicu kave različitog okusa. Na primjer, ako biste koristili fino mljevenu kavu za espresso, kava bi imala slab i vodenast okus. S druge strane, ako ste koristili fino mljevenu kavu za prelijevanje, to bi rezultiralo zrnatom šalicom koja nije ukusna.

To je zato što je fino mljevenje najprikladnije za male količine vode pri visokim temperaturama, dok je grubo mljevenje najbolje za veće količine vode pri nižim temperaturama.

Zbog toga je važno eksperimentirati s tim koliko fino ili grubo meljete zrna za različite metode kuhanja i različit aparat za kavu kako biste dobili kavu najboljeg okusa.