Kada se dječji satovi kupuju djeci?

Kada dječji satovi mogu biti dio života moga djeteta dilema je koja muči mnoge roditelje. Sigurno se pitate: „Je li moje dijete dovoljno staro za naučiti čitati vrijeme?“. Kako se djetetov mozak razvija, njegove neuronske veze postaju sve spremnije za razumijevanje koncepata koji su nekada bili previše napredni za njih. Na primjer, ideja o postojanosti predmeta. Ili razumijevanje stvarnosti opasnosti i posljedica, intelektualni su rast koji stječemo s godinama. Isto vrijedi i za razumijevanje i čitanje vrijeme. 

Prije svega, naučite svoje dijete da priča o vremenu. Prije nego što dijete prepozna vrijeme i dječji satovi uđu u njegov život, mora razumjeti osnove onoga što ulazi u vrijeme i njegovo čitanje. Slijedite dolje navedene postupke kako biste osigurali da vaše dijete ima temeljno znanje za čitanje sata:

  • Vježbajte brojanje do 60: prije nego što mogu trčati, vaša djeca moraju hodati. Slično tome, prije nego što prepoznaju vrijeme, moraju znati sve brojeve do 60, bez problema. Pomozite im da nauče čitajući brojeve s grafikona, zapisujući ih i recitirajući ih iz memorije.
  • Vježbajte brojati po pet brojeva: kad vaše dijete nauči brojati do 60, naučite ga brojati do 60 kroz pet po pet. Vaše će dijete to svladati kad bude moglo recitirati i pisati od 0-60, po sjećanju. Potražite YouTube za neke dopadljive melodije kako biste olakšali postupak, a i dječji satovi se tu već mogu koristiti kao primjer brojanja po pet do 60.
  • Upoznajte svoje dijete s konceptom vremena: dječji satovi nemaju smisla dok vaše dijete još ne razumije pojam vremena. Vrijeme je zapravo prilično radikalan proces (onaj kojem je ljudima trebalo nekoliko tisuća godina da ga shvate i zabilježe). Započnite s upoznavanjem djeteta s konceptima jutra, podneva, večeri i noći. Zatim pitajte dijete kada se dogode određene rutinske aktivnosti. (tj. “Kada jedemo doručak?” ili “Što radimo ujutro?”). Jednom kada vaše dijete shvati ove dijelove dana, na putu je da shvati vrijeme! Sada i dječji satovi dolaze na red i krećete u savladavanje ovog koraka detaljno.