Zašto je sjedenje loše za vaše zdravlje

Nije novost da je pretjerano sjedenje loše za zdravlje, ali vjerojatno nikada niste crno na bijelo pročitali zašto je to tako. Donosimo vam neke glavne probleme koje sjedenje može prouzrokovati:

  • To boli tvoje srce – Znanstvenici su prvi puta primijetili da se nešto dogodilo u studiji koja je uspoređivala dvije slične skupine: tranzitne vozače koji sjede veći dio dana i konduktere ili stražare koji to ne čine. Iako su im dijeta i način života bili puno slični, oni kojima je posao uključivao sjedenje imali su otprilike dvostruko veću vjerojatnost da će dobiti srčane bolesti od onih koji su stajali.
  • Može vam skratiti život – Vjerojatnije je da ćete umrijeti ranije iz bilo kojeg razloga ako sjedite duži dio dana. Ne pomaže ako vježbate svaki dan ili ne. Naravno, to nije opravdanje za preskakanje teretane. 
  • Demencija je vjerojatnija – Ako je sjedenje pretjerano, vaš mozak može izgledati poput mozga nekoga s demencijom. Pretjerano sjedenje također povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola, što sve igra ulogu u tom stanju. Kretanje tijekom dana može vam pomoći čak i više od vježbanja da smanjite rizik od svih ovih zdravstvenih problema.
  • Poništit ćete svu tu vježbu – Učincima previše sjedenja teško je suprotstaviti se vježbanjem. Čak i ako vježbate 7 sati tjedno – daleko više od predloženih 2-3 sata – ne možete preokrenuti učinke sjedenja po 7 sati. Ne bacajte sav taj naporan posao u teretani udarajući u kauč ostatak dana. Nastavi se kretati!
  • Šanse za rast dijabetesa – Da, vjerojatnije je da ćete ga imati ako sjedite cijeli dan. I to nije samo zato što sagorijevate manje kalorija. Nije jasno zašto, ali liječnici misle da sjedenje može promijeniti način na koji vaše tijelo reagira na inzulin, hormon koji pomaže u sagorijevanju šećera i ugljikohidrata radi energije.
  • Duboka venska tromboza – Ugrušak koji nastaje u nozi, često zato što predugo mirno sjedite. To može biti ozbiljno ako se ugrušak oslobodi i naseli vam se u plućima. Zato je dobra ideja prekinuti sjedenje koje je predugo.