Što je ginekomastija ustvari?

Što je ginekomastija zna biti pitanje sa kojim se u ordinaciji susrećemo. Klasična ginekomastija (često se u društvu naziva “muške sise”) je kada tkivo muške dojke raste veće nego obično. Benigna je, što znači da nije rak.

Počinje kao gumena, čvrsta masa ispod bradavice, koja se zatim širi prema van preko područja dojke. Obično utječe na obje strane prsnog koša, ali često raste u različitim količinama. Ponekad utječe samo na jednu stranu. Rastuće tkivo može biti bolno ili osjetljivo, a muškarci mogu osjećati tjeskobu i neugodu.

Klasična se ginekomastija može razviti u bilo kojoj dobi ili težini, ali ona se često javlja oko puberteta kada se hormoni mijenjaju.

Ponekad možete nakupiti višak masnoće, a ne tkiva dojke, ako imate prekomjernu težinu. To nije isto što i ginekomastija, a ponekad se naziva pseudoginekomastija.

Danas je ginekomastija vrlo česta. Tijekom puberteta više od polovice dječaka razvit će ginekomastiju, koja se obično smanjuje kako stariš. U kasnijim godinama, oko jedne trećine muškaraca razvit će ginekomastiju.

Iako je ginekomastija uobičajeni i normalni dio puberteta i starenja, može uzrokovati emocionalnu nevolju i socijalne probleme. Neki se ljudi osjećaju posramljeno ili zabrinuti zbog svojih grudi i izbjegavaju aktivnosti koje uključuju skidanje košulje ili izbjegavaju nošenje određene odjeće. Može vam pomoći razgovor s obitelji, prijateljima i partnerima ili s psihologom ili savjetnikom ako ste uznemireni.

Također možete razgovarati sa svojim liječnikom koji može provjeriti postoje li razlozi za ginekomastiju i mogu li se liječiti.

U svakom slučaju, ovo medicinsko stanje nikako nije razlog za sram i nelagodu i prije svega je bitno da vam ginekomastija ne utječe na psihu i zdrav duh. Ukoliko se nađete u problemu sa vlastitim tijelom svakako se morate sa nekim posavjetovati, a ne držati svu frustraciju u sebi i time pogoršavati i svoje psihičko zdravlje koje je jako bitno i za opće zdravlje čovjeka.