Je li collagen važan?

U današnje vrijeme je znanost toliko napredovala da se za collagen zna ne samo zato što je to najčešći sastojak dnevnih i noćnih krema nego se i općenito o njemu piše. Sve je veće zanimanje žena osobito za proizvode koji sadrže collagen. Ne moramo se ni pitati zašto jer stvar je sasvim očigledna. Svijet je okrenut prema ljepoti, prema vanjskom izgledu i tako sudimo o drugima i o situacijama oko sebe. Iako nije to ni loš pogled jer možemo svašta vidjeti upravo na temelju vanjštine.

Iako collagen ipak naše tijelo drži zajedno i sva naša vezivna tkiva čini čvršćima i stabilnijima, te je odgovoran za zdrav krvožilni sustav on je ipak kralj ljepote. Naime collagen je tema kojom su se bavili i drevni narodi jer i oni su gajili kult ljepote, te pridavali pažnju uljima kojima su se mazali i prehrani koju su birali kao svoja ljekovita jela. Uostalom collagen je najzastupljeniji protein u tijelu. Ima ga gotovo 30% od svih prisutnih proteina i bez njega nikako naši organi i njihove ovojnice ne bi bili zdravi. Svaka žena itekako mari za svoj izgled. Od jutra do mraka pazi je li lijepa u bilo kojem pogledu. Svaki prolazak uz ogledalo je trenutak u kojem se nježno pogleda i obrati pažnju na sitnice koje zaslužuju dodatni napor ili ustrajnost kako bi izgledale još bolje. Sitne bore se gledaju prije spavanja i tada ih se pažljivo promatra na način da ih se zamišlja da nestaju netragom nošene… Naravno da je collagen i njegova sinteza u našem tijelu važna. O tome svi razmišljaju. Čak i muškarci za koje su posebno osmišljene kreme kako bi i oni bili svježeg izgleda i mladoliki.

Nije to tek neka marketinška priča ili trik već ozbiljna stvar koja zahtjeva pomno proučavanje jer toliko je proizvoda prisutno na tržištu da je zaista teško odabrati…